top of page

Balet

Zilele de lucru: LUNI si JOI
GRUPA MICA varsta 6-8 ani, ora 17.00
GRUPA MIJLOCIE varsta 8-12
GRUPA MARE varsta 12 - 18


Inscrieri si informatii la email: monica.popescu.balet@gmail.com
Varsta minima: 6 ani

Baletul este atat o forma de exercitiu cat si o oportunitate de a dezvolta multe capacitati necesare in viata. Pentru unii, poate reprezenta chiar un drum spre insanatosire, psihica dar si fizica. Beneficii care pot fi obtinute atat prin studierea baletului ca profesie, dar si ca distractie. 

 

Increderea in sine

Studierea baletului dezvolta increderea in sine. Balerina invata treptat de ce sunt capabile atit mintea cit si corpul sau. La primele lectii, incepatorii s-ar putea simti stinjeniti. Dar cu putina rabdare si persistenta, la revenirea in sala de balet ei pot descoperi ca pot face lucruri pe care le-ar fi considerat imposibile. La sfarsitul lectiei, atunci cand noile aptitudini se dezvolta intr-un adevarat spectacol, dansatorii isi dau seama ca ceea ce fac este frumos! Dezvoltarea increderii in sine este utila atat copiilor cat si adultilor. Atunci cand reusim ceva ce odinioara parea extrem de dificil, asta ne da putere sa depasim si alte obstacole in viata. 

 

Relationarea cu altii

Atat la lectiile de balet cat si in studiul pentru spectacol, exista ocazia de a lucra alaturi de alte persoane. Studii stiintifice recente au aratat faptul ca atunci cand cineva executa o miscare alaturi de cineva care executa aceeasi miscare, se activeaza neuronii-oglinda. Se crede ca acesti neuroni ne ajuta sa intelegem comportamentul altor persoane si sa invatam noi abilitati prin imitare. Un terapeut prin dans care lucreaza cu copii autisti a constatat ca atunci cand oamenii danseaza impreuna, dezvolta empatie. Ceea ce este deosebit de important la copiii autisti, dar este in acelasi timp un beneficiu pentru oricine. 

 

Capacitatea de concentrare si atentie

Baletul necesita multa putere de concentrare. La lectia de balet, cursantul trebuie sa fie atent la unde se afla in raport cu ceilalti, unde se afla in sala de balet si la cum se misca propriul sau corp. Exista miscari specifice ale miinilor si picioarelor. Ele necesita atentie si memorarea secventelor, abilitati care sunt de mare folos copiilor si adultilor cu probleme de concentrare (ADD sau ADHD) sau pentru cei care vor sa isi imbunatateasca memoria. 

 

Eliberarea stresului

Prin intermediul baletului se invata un procedeu de eliberare a emotiilor. Folosind propriul corp pentru a exprima emotii, mintea si sufletul se integreaza intr-un procedeu unic. S-a scris enorm despre legatura dintre emotiile neexprimate si durerile cronice. Prin integrarea si exprimarea emotiilor, putem depasi stari emotionale dificile si poate chiar ameliora dureri cronice. Un mod particular prin care baletul poate lupta cu depresia sau anxietatea este cresterea fluxului de serotonina. Multe medicamente antidepresive actioneaza asupra serotoninei. Aceleasi medicamente sunt prescrise si persoanelor cu probleme de alimentatie, PMS, sindrom de menopauza, fibromialgia si altele. Atunci cand s-au facut teste asupra neurotransmitatorilor, au fost descoperite deficiente de serotonina. Si daca exista un mod natural de a mari fluxul acestui neurotransmitator, atunci merita incercat. 

 

Alte beneficii ale practicarii baletului includ marirea flexibilitatii, imbunatatirea tinutei, tonifierea corpului si a muschilor, eliminarea toxinelor, si multe altele. 

Instructor principal de balet:  Monica Popescu

 

Pregatire:

Colegiul National de Arta  “ION VIDU”

Liceul de Coregrafie “FLORIA CAPSALI”

Universitatea Romana de Stiinte si Arte “GHEORGHE CRISTEA”

 

Performante:

Mentiune Olimpiada de Coregrafie Cluj - 1998

Mentiune Olimpiada de Coregrafie Bucuresti – 1999

Premiu Olimpiada de Coregrafie Bucuresti – 2001

 

Experienta:

Opera Nationala Timisoara

Opera Nationala Bucuresti

 

Roluri solistice:

Lebedele mari –  ”Lacul Lebedelor” – coregrafia Oleg Danovski 

Pas d’action  –  ”Baiadera” ( de Ludwig Minkus )

Prietena lui Birbanto – “Corsarul” ( de Adolphe Ch. Adam)

Solo flori – “Spargatorul de nuci” (de P.I.Ceaikovski)

4 pietre – “Frumoasa din padurea adormita” (de P.I.Ceaikovski)

doua soliste – Samson si Dalila ( de Camille Saint-Saens)

doua tiganci – “Cocosatul de la Notre Dame  

doua prietene – “Anna Karenina”  (spectacol de balet neoclasic )

 

Alte balete:

Cenusareasa,

Giselle,

Rosu si Negru ,

Romeo si Julieta ,

Don Quijote ,

Alba ca Zapada si cei  7 pitici ,

Triptic- Armonii , Casanova , Serenada-coregrafia Balanchine ,

Simfonia Fantastica-coregrafia Gigi Caciuleanu , 

Francesca da Rimini Op.32 şi PATETICA- coregrafia Olivier Patey

Palladio – coregrafia Mihai Babuska,

La Piata,

Lacul Lebedelor-coregrafia Gheorghe Iancu,

Chopiniada,

Anotimpurile de Vivaldi,

 

Opere

Vaduva Vesela ,

Faust,

Carmen ,

Rigoletto,

Oedipe,

Pescuitorii de perle ,

Liliacul

 

Turnee

Olanda, Elvetia, Germania, Italia, Spania, Franta, Bulgaria

bottom of page