Dansuri Populare
MIERCURI 18:00 - 21:00
SAMBATA 09:00 - 13:30 -14:00
Inscrieri si informatii la email: Liliana.Comana@gmti.ro
“Dansul este cea mai elevata, cea mai emotionanta, cea mai frumoasa dintre arte pentru ca nu este doar translatare sau abstractizare din viata, este chiar viata”
Moto-ul nostru este :
“Suntem mici dar arta-n scena
Mari ne face ca-n povesti”
Esti Roman?
Vorbeste Romaneste.
Esti roman?
Invata sa dansezi romaneste.
Pentru ca jocul, portul si traditiile noastre sa nu dispara si sa fie transmise generatiilor tinere si nu numai, cu bucurie va anuntam ca Ansamblul Folcloric “Perinita” isi mareste familia.
Adu-ti copilul la dans, cant si voie buna.
Si daca iti place, drag parinte te asteptam sa te alaturi grupei de adulti.
Coordonator,
Prof. Coregraf Liliana Comana
Fragment din interviul cu doamna profesor coregraf Liliana Comana
"Care sunt limitele de varsta pentru copiii care doresc sa se inscrie la cursurile de Dansuri Populare?
In principiu nu exista o limita de virsta maxima, asta pentru ca in proiectele mele am implicat de foarte multe ori atat parintii cat si bunicii copiilor. Mai degraba am o limita de virsta minima si anume 6 ani.
De cand incep inscrierile si cand se termina?
Inscrierile se fac incepand cu data de 1 octombrie pana pe la 1 februarie.
Ce acte sunt necesare pentru inscriere? (certificate de nastere, buletine parinti, dovada ca locuiesc in Otopeni)
Nu se solicita astfel de documente decat in cazul in care copii merg la Festivaluri, sunt selectati pentru turnee in strainatate etc, dar nu la inscriere.
Pentru copiii mai mari: este necesar sa fie elevi ai liceului din Otopeni sau este suficient sa locuiasca aici?
Nu avem astfel de conditii.
Unde se depun cererile de inscriere?
Inscrieriile se fac la Prof.Liliana Comana, coregraful Ansamblului
Unde au loc cursurile?
Repetitiile Ansamblului Folcloric „Perinita” au loc In incinta Centrului Cultural „Ion Manu” sala „Dem Radulescu”, etaj 1. Sala de repetitii este amenajata si dotata special pentru cursuri de dans: bara si oglinzii de studiu, podea din lemn, statie de amplificare, aer conditionat si incalzire.
Cat dureaza cursul?
Programul variaza.Pentru grupa de incepatori repetitia dureaza 2 ore, si se tine de 2 ori/saptamana iar pentru avansati si semiprofesionistii ansamblului, repetitiile dureaza intre 4-6 ore, tot de 2 ori/saptamana. Durata si gradul de intensitate/saptamana a acestor repetitii depinde foarte mult de spectacolele pe care le avem de pregatit. De exemplu in momentul in care pregatim Festivalul de arta si traditie populara de la noi, sunt repetitii de 4-5 ori pe saptamana, cate 2-4 ore/repetitie.
Parintii pot astepta in sala?
Nu! Parintii nu pot astepta in sala de repetitie. Este o regula pe care am stabilit-o inca de la infiintarea acestui ansamblu, acum 19 ani. Si eu sunt mama si stiu cum reactioneaza un copil, mai ales cei mai mici, in fata parintelui. Si apoi, ce surpriza ar mai fi pentru parinte vis-a-vis de spectacolul copilului!?
Exista un loc in afara salii unde pot astepta parintii?
Da! Exista foier-ul centrului cultural amenajat foarte frumos unde parintii isi asteapta copii, daca este cazul.
Exista vestiare?
Da, exista cabine amenajate corespunzator si cu dotari foarte moderne: Cabine de dus, toalete etc. Copii au la dispozitie in permanenta apa.
Cine se ocupa de recuzita? (costume, uniforme – sunt sponsorizate de primarie sau le cumpara parintii)
De recuzita, echipamentele de repetitie, muzica si tot ce tine de activitatile Ansamblului (cum ar fi inscrierea la festivaluri, relatie cu televiziunile sau organizatorii de evenimente etc) ma ocup personal. Am lasat costumele populare la sfarsit pentru ca sunt un subiect mult mai delicat si aparte. Confectionarea unui costum popular nu se face oriunde si oricum. Eu comand aceste costume avand la baza vechi albume de costume romanesti si in general m-am bazat pe costumul traditional folosit in zilele de sarbatoare si asta pentru ca fiecare spectacol pe care il sustinem este o sarbatoare. Cei care confectioneaza costumele populare sunt de asemenea specialisti. Materialele care sunt folosite in confectionarea cotumelor sunt speciale. Atele care sunt folosite la coaserea motivelor populare sunt speciale (de exemplu – ata nu trebuie sa se decoloreze; panza pe care se cos motivele populare trebuie sa fie de o anumita calitate etc).
De intretinerea (costumele necesita in permanenta reparatii pentru ca fiind multi copii care le imbraca ele se mai rup, se mai deterioreaza prin ruperea de paiete,margelut etc; spalarea unui costum nu se face oricum) restaurarea si pastrarea costumelor si a recuzitei tot eu ma ocup.
Cheltuielile aferente achizitionarii costumelor populare este suportate integral de Primaria Otopeni si Centrul Cultural „Ion Manu”, carora le multumim pentru tot sprijinul acordat.
Cate locuri sunt disponibile?
Nu avem un numar limitat de locuri si nici nu se fac preselectii. Toti copii sunt primiti cu drag si sprijiniti din toate punctele de vedere sa se integreze in activitatile si cerintele mele, ale colectivului de dansatori. Nu am dat afara niciodata un elev/ un membru al ansamblului, se autoelimina din varii motive.
Care sunt avantajele participarii la un astfel de curs pentru elevi? (excursii, evenimente, emisiuni tv, concursuri cu premii).
Am sa incep prin a va spune doua versuri pe care le-am scris si fac parte din Imnul Ansamblului „Perinita” versuri care sunt moto-ul nostru si care eu cred ca ne reprezinta foarte bine:
„Suntem mici dar, arta-n scena
Mari ne face ca-n povesti”.
Copii au in primul rand avantajul unei educatii mult superioare celorlalti. Orice activitate cultural-artistica nu poate decat sa aduca beneficii unei persoane. Marele Voltaire spunea”Sa citim si sa dansam. Aceste doua activitati nu vor face niciodata vreun rau lumii”. Dansul inseamna disciplina, gingasie si iubire. Si cel mai frumos lucru care il are poporul roman este portul, dansul si muzica traditionala. Aceste 3 lucruri sunt reprezentative pentru poporul roman si fac parte din identitatea noastra nationala.
Alte avantaje prin faptul ca sunt membrii ai Ansamblului „Perinita” sunt pe deoparte popularitatea pe care o capata in randul colegilor si cetatenilor orasului Otopeni dar nu numai. Copii se fac cunoscuti atat in Romania dar si in afara granitelor acesteia. Copii participa la numeroase festivaluri atat in tara cat si in strainatate (anual exista 4-5 festivaluri in tara si 1 festival in strainatate (am avut turnee in Turcia, Macedonia, Germania, Spania si acum 3 saptamani ne-am intors din Grecia)), au numeroase aparitii TV la cele mai apreciate posturi TV (TVR (cu toate canalele TVR 1,2 TVR International, ETNO, FAVORIT , ANTENA 1, 3, Antena satelor etc) si emisuni de folclor(Tezaur folcloric, Odata’n viata etc). Colaboram cu mari realizatori ai emisunilor de gen: Elize Stan, Florentina Satmari, Gheorghita Nicolae, Valeria Arnautu etc. Colaboram si am avut proiecte frumoase cu mari orchestre populare: Orchestra Nationala Radio, Orchestra Lautarii din Chisnau, Orchestra Doina Baraganului din Slobozia etc.
Prin castigarea de premii si trofee la festivalurile la care copii participa (si in cazul nostru sunt foarte multe atat in tara dar si in strainatate – gasiti toate aceste inforrmatii in CV ul ansamblului), de la scoliile unde sunt inscrisi pot beneficia de burse pentru activitatile extracuriculare.
Toate deplasarile membrilor ansamblului, turnee in tara si strainate sunt suportate de catre Primaria Otopeni si Centrul cultural.
Va multumesc ca va preocupati de promovarea activitatilor Centrului Cultural „Ion Manu” si in mod special pentru promovarea activitatii ansamblului pe care il coordonez si il pregatesc si asteptam cu drag noi aderantii la activitatea noastra, copii si tineri, mame, tati si pe bunici (la clubul Pensionarilor).
Multumesc de asemenea Primariei Otopeni, Dlui Primar Gheorghe Silviu Constantin precum si conducerii Centrului Cultural „Ion Manu” pentru tot sprijinul acordat in activitatile Ansamblului Folcloric „Perinita”. „Suntem mici, dar arta-n scena
Mari ne face ca-n povesti,
Si culegem lauri pentru,
Otopeni drag, sa traiesti”